FAQ

 

FAQ Ofte stillede spørgsmål – og vores svar

 

Der er utallige sjove historier knyttet til Zippo, og vi får mange spørgsmål fra folk med interesse for lighterne og alle de andre Zippo produkter. Her har vi samlet nogle af de mest almindelige spørgsmål og svar.


 

Hvem har opfundet Zippo lighteren?

Det har George Grant Blaisdell fra den lille flække Bradford i Pennsylvania. En aften var han til middag i den lokale country club, og mændene gik ud på terrassen for at få en smøg. En af vennerne brugte en gammel, oval lighter med løst låg. ”Hvorfor får du dig ikke et anstændigt fyrtøj”, drillede Blaisdell og svaret kom prompte: ”Fordi denne her virker”. Blaisdell, der var ferm til mekanik, sikrede sig rettighederne til lighteren og gik hjem og forbedrede den betragteligt, blandt andet ved at gøre den større og mere håndterlig og ved at fæstne låget til den ydre lighterkasse.

 

Hvor ligger Zippo museet?

Zippo Museet ligger lige ved siden af Zippo fabrikken, i den lille by Bradford, Pennsylvania, i det nordlige USA. Det er tæt ved grænsen til Canada og kun cirka en times kørsel fra Niagara Falls.

 

Hvorfor hedder en Zippo Zippo?

Da George G. Blaisdell havde opfundet sin lighter, skulle den have et fængende navn, der fortalte, at der var tale om en banebrydende nyhed. Og på det tidspunkt havde man netop i en anden lille by i Pennsylvania opfundet den smarte lynlås, der på amerikansk hedder en ”zipper”. Så i - endnu et - lyst øjeblik fandt Blaisdell på ”tvilling-navnet” Zippo, der også minder om lyden af lighterens låg, der bliver knipset af med et ”zap”.

 

Hvor mange Zippo’er er der fremstillet i alt?

Der er i dag rullet over 500 millioner Zippo’er ud af fabrikken i Bradford. Hvis man lagde dem ved siden af hinanden, ville de nå over halvvejs rundt om jordkloden.

 

Hvad er en årslighter?

Hvert eneste år siden 1933 har Zippo udgivet en speciel årslighter. De bliver kun fremstillet i et begrænset antal eksemplarer, og de fleste årslightere bliver hurtigt til eftertragtede samlerobjekter.

 

Hvad er Swap Meet?

Swap betyder at bytte, og hvert sommer mødes masser af Zippomaner i Bradford for at købe, sælge og beundre lightere samt underholde sig med masser af sjove aktiviteter. Det er gratis at besøge Swap Meet.

 


 

Klassiske Lightere

 

Hvordan påfylder jeg brændstof på min Zippo lighter?

Husk at holde god afstand til ild eller flammer.

• Tag indsatsen ud af lighteren. Løft hjørnet af filtet på bunden af indsatsen for at få adgang til brændstofkammeret.

• Fyld langsomt med Zippo lighterbenzin. Stop påfyldning når brændstof når toppen af pakning. Overfyld aldrig. Hvis man overfylder vil lighteren lække brændstof. Undgå at få lighterbenzin på huden, da det virker irriterende på huden. Hvis der forekommer kontakt med huden vaskes det berørte område straks med mild sæbe og vand. Hvis irritationen varer ved eller forværres, skal du kontakte din læge.

• Sæt indsatsen tilbage i lighteren, og sørg for at aftørre overskydende væske fra lighteren og dine hænder før du tænder lighteren. Vær sikker på benzindunken lukkes, og der er ingen spildt brændstof i nærheden før antænding. Dette er en brændbar væske.

Hvis Zippo lighteren opbevares i lommen anbefaler Zippo, at det skal placeres med bunden nedad, i tilfælde af du overfyldt det.

 

Hvorfor har Zippo Lighterbenzin en anden lugt end tidligere?

Zippo Premium lighterbenzin har en ny formel, som har en svag lugt. Det er ren brænding, hurtig tændende, og er mindre irriterende for huden.

 

Hvorfor fordamper Zippo Lighterbenzin så hurtigt?

Zippo lighterbenzin er et olie destillat og vil fordampe, selv når lighteren ikke anvendes. Hold låget lukket. Hold lighteren væk fra stærkt sollys eller varme såsom en radiator for at reducere fordampning.

 

Hvordan skifter jeg vægen I min Zippo lighter?

Når vægen bliver sort af sod, træk den da op med en tang. Skær jævnt toppen af vægen og ret vægen til. Trimning af vægen kan udføres to gange før væge er nødvendig at udskifte.

For at udskifte vægen, skal du bruge en pincet til at fjerne al materiale fra indsatsen. Indsæt en ny væge ned gennem skorstenen, træk den igennem med en spidstang.

 

Hvor ofte skal jeg skifte væge I min lighter?

Det afhænger af dit brugsmønster. Skift vægen, når lighteren ikke tænder korrekt, eller når du har trimmet vægen to gange.

 

Skal jeg skifte sten på min lighter?

Ja, sten bør udskiftes jævnligt/månedligt for en gennemsnitlig bruger.

• Tag indsatsen ud af din lighter.

• Skru fjederen af med en lille skruetrækker eller en mønt (pas på at fjederen ikke flyver væk).

• Fjern det resterende stykke sten (hvis der er noget) ved forsigtigt at banke indsatsen på en hård overflade.

• Sæt en nyt Zippo sten i det lange rør, hvorfra du fjernede fjederen (messing spidsen på enden er ikke en sten)

• Skru fjederen på. Isæt indsatsen i lighteren.

 

Gør det en forskel om jeg burger original Zippo tilbehør til min lighter?

Ja, bestemt! Zippo benzin, gas , sten og væger er alle specielt fremstillet til optimal ydelse af vores produkter. Det betyder, at produkterne holder længere.

 

Kan jeg medbringe min Zippo lighter på min flyrejse?

Tjek altid de lokale regler med den lufthavn du rejser til og fra, oftet har de en hjemmeside. Nye, ubrugte Zippo lightere kan ofte pakkes direkte i indchecket bagage.

 


 

Butane Lightere

 

Hvad gør en Butane lighter så forskellig fra min traditionelle Zippo lighter?

Det er en butan fakkel lighter med patenteret flint-hjul teknologi. Den har en meget varm, blå flamme. Den drives med butangas. Særlige kendetegn ved Zippo butan lighteren er dens behagelige facon. Lighteren er drevet af butan gas, der ikke vil fordampe. Lighteren har en "Z" mønster på skorstenen.

 

Behøver jeg at påfylde Zippo lightergas på min Butane lighter lige, når jeg har anskaffet den?

Ja. Zippo Butane lightere leveres, ligesom vores klassiske lightere, uden brændstof. Fyld med Zippo Premium Butane gas for bedste ydeevne.

 

Hvilken brændstof skal jeg bruge til min Butane Lighter?

Vi anbefaler Zippo Premium butan lightergas. Det er nemt at finde i butikkerne - bare se efter den blå hætte på butan flaske.

Hvis du ikke kan finde Zippo premium butan lightergas i din lokale butik så kan du få den på www.zippo.dk

Fyld din Butane lighter i et godt ventileret område væk fra åben ild eller varmekilde / gnister. Hold lighteren ned så påfyldningsventilen (beliggende i centrum af sort knop nederst) vender opad. Ryst ikke dåsen. Placer gasdysen i påfyldningsventil og pres beholderen flere gange med et fast, jævnt tryk. Vær sikker på at gasdyssen sidder korrekt i ventilen.

Lightergas er ikke kun meget brandfarligt, det er isende koldt, når det slipper ud i luften under påfyldning, så vær omhyggelig med at undgå kontakt med huden. Vent mindst 2 minutter efter tankning, før du bruger din lighter.

 

Hvor ofte bør jeg påfylde min Butane lighter?

Påfyldningsfrekvens varierer med brugen, men en fyldning vil holde i cirka 300-400 tændinger.

 

Hvordan tænder jeg min Butane® lighter?

At tænde en Butane lighter giver en anden fornemmelse end en traditionel klassisk Zippo lighter. Tryk ned på flint mekanismen med tommelfingeren og roterer hjulet for at skabe gnister. Hold gas udløserknappen ned for at fastholde flammen. Slip for at slukke. Vær forsigtig, den blå flamme er meget varm.

 

Jeg har påfyldt lightergas på min Butane lighter – Hvorfor virker den ikke?

Sørg for, at din lighter har gas på. Hvis du er i tvivl, så påfyld ved at følge ovenstående anvisninger. Sørg for, at flint hjulmodulet er indsat korrekt. Sørg for, at skruen er strammet på flint hjulmodulet. Følg brugsanvisningen.

 

Min Butane lighter virker kun hvis jeg holder gas “knappen” inde. Er det normalt?

Ja, det er helt normalt. Butane lighteren er designet til at slukke medmindre knappen gasudslip (sort) holdes nede.

 

Hvordan tømmer jeg min Butane lighter for gas?

Gør dette i et godt ventileret område væk fra enhver kilde af flammer. Hold lighteren nedad og væk fra dit ansigt og eventuelle antændelseskilder. Tryk fyldeventil med spidsen af en lille skruetrækker eller en anden spids genstand. Vær forsigtig når du tømmer lighteren - lightergassen er meget brandfarligt, men det er også frysning koldt, når det er ved at blive tømt ud af en lighter.

 

Skal min Butane lighter have skiftet sten?

Ja, sten bør erstattes cirka en gang om måneden for en gennemsnitlig bruger.

 

Hvor ofte og hvordan skifter jeg sten I min Butane lighter?

Sten skal udskiftes, når det ikke længere skaber en gnist. Normalt kan du tanke op flere gange, før du udskifter sten. Til gennemsnitlig brug erstattes sten en gang om måneden.

Prøv ikke at fjerne den indvendige enhed. Træk flint hjulmodulet lige op. Vend patronen på hovedet og fjern skruen med tynd mønt eller en lille skruetrækker, og fjern eventuelt resterende gamle stenrester. Indsæt en ny sten i røret. Placer skruen i flint hjulmodulet og spænd skruen fast. Placer flint hjulmodul i lighteren, og tryk hårdt ned.

 

Gør det virkelig den store forskel om jeg burger original Zippo tilbehør til min lighter?

Ja bestemt! Zippo premium lightergas og sten er specielt fremstillet til optimal ydelse i vores produkter. Det betyder, at produkterne holder længere.

 

Er der et data stempel I bunden af Butane lighteren?

Ja. Der er en dato kode på lysere bund, ligesom vores klassiske lightere.

 

Kan jeg medbringe min Butane lighter på min flyrejse?

Tjek altid med dit flyselskab/lufthavn.

 


 

Mini MPL

 

Hvilken type brændstof skal jeg bruge i min MPL Lighter?

Vi anbefaler, at du kun bruger Zippo Premium Butane lightergas for at undgå skade eller funktionsfejl

 

Hvordan påfylder jeg min MPL lighter?

Påfyld din MPL lighter i et godt ventileret område væk fra åben ild eller varmekilder / gnister. Placer lightergas dysen i påfyldningsventilen og pres beholderen flere gange med en fast, jævnt tryk. Ryst ikke beholderen før påfyldning. Vær sikker på, gasdysen sidder korrekt i ventilen før påfyldning. Lightergas er ikke kun meget brandfarligt, det er meget koldt, når det slipper ud i luften under påfyldning, så vær omhyggelig med at undgå kontakt med huden. Vent mindst 2 minutter efter tankning, før du bruger din lighter.

 

Hvordan justerer jeg flammen på min MPL lighter?

Knappen til justering af flammen er placeret i bunden af lighteren. Knappen til justering kan drejes i retning af pilene på bunden for at øge eller mindske flamme højde. Sæt knappen i midten, derefter justere flamme højde op eller ned efter ønske.

 

Skal jeg bruge sten til min MPL lighter?

Nej, MPL lighteren bruger ikke sten. Den har en avanceret Piezo tænder funktion, der vil holde i omkring 15.000 tændinger. Hvor længe er det? Hvis du har brugt din MPL tre gange om dagen, ville det du hver dag i næsten fjorten år.

 

Hvorfor kan jeg ikke antænde min MPL lighter?

Sørg for justering flamme knoppen i bunden er indstillet på den midterste indstilling, tryk derefter på tænder knappen. Hvis det ikke hjælper, kan der være opstået et vakuum i lighteren. Vakuum opstår, når der kommer luft ind i den forseglede gasbeholder på lighteren. Det kan forekomme, hvis lighteren og gasbeholderen ikke er vendt nedad under påfyldningsprocessen.

 

Sådan fjerner du vakuumet:

Gør dette i et godt ventileret område væk fra enhver kilde af flammer. Vend lighteren med bunden i vejeret. Tøm overskydende luft/gas fra gasbeholderen ved at trykke i påfyldningsventilen med en spids genstand fx. en lille skruetrækker. Bliv ved til du ikke kan høre mere luft komme ud, der kan med fordel trykkes flere gange. Vær forsigtig når lighteren tømmes. Når du er færdig, peg lighteren væk fra dit ansigt og enhver antændelseskilde og fyld med Zippo Premium lightergas.

 


 

FlexNeck og OUL lightere

 

Hvorfor er FlexNeck længere tid om at antænde?

Ved tænding af lighteren strømmer gassen til brænderen og på grund af den længere hals, kan brændstoffet tage lidt længere tid at nå brænderen.

 

Hvordan justerer jeg flammen?

Knappen til justering af flammen er placeret i bunden af lighteren. Knappen til justering kan drejes i retning af pilene på bunden for at øge eller mindske flamme højden. Sæt knappen i midten og tænd, derefter juster flammehøjden op eller ned efter ønske.

 

Hvilken type brændstof skal jeg anvende til min FlexNeck eller OUL lighter?

Vi anbefaler kun at bruge Zippo Premium Butane lightergas for at undgå skade eller funktionsfejl.

 

Hvordan påfylder jeg brændstof på FlexNeck eller OUL?

Påfyld din lighter i et godt ventileret område væk fra åben ild eller varmekilder / gnister. Placer lightergas dysen i påfyldningsventilen og pres beholderen flere gange med en fast, jævnt tryk. Ryst ikke beholderen før påfyldning. Vær sikker på, gasdysen sidder korrekt i ventilen før påfyldning. Lightergas er ikke kun meget brandfarligt, det er meget koldt, når det slipper ud i luften under påfyldning, så vær omhyggelig med at undgå kontakt med huden. Vent mindst 2 minutter efter tankning, før du bruger din lighter.

 

Hvorfor vil min FlexNeck eller OUL ikke antænde?

Sørg for justering flamme knoppen i bunden er indstillet på den midterste indstilling, tryk derefter på tænder knappen. Hvis det ikke hjælper, kan der være opstået et vakuum i lighteren. Vakuum opstår, når der kommer luft ind i den forseglede gasbeholder på lighteren. Det kan forekomme, hvis lighteren og gasbeholderen ikke er vendt nedaf under påfyldningsprocessen.

 

Sådan fjerner du en damplås:

Gør dette i et godt ventileret område væk fra enhver kilde af flammer. Vend lighteren med bunden i vejeret. Tøm overskydende luft/gas fra gasbeholderen ved at trykke i påfyldningsventilen med en spids genstand fx. en lille skruetrækker. Bliv ved til du ikke kan høre mere luft komme ud, der kan med fordel trykkes flere gange. Vær forsigtig når lighteren tømmes. Når du er færdig, peg lighteren væk fra dit ansigt og enhver antændelseskilde og fyld med Zippo Premium lightergas.

 

Skal jeg bruge sten til min FlexNeck eller OUL lighter?

Nej, lighterne bruger ikke sten. Den har en avanceret Piezo tænder funktion, der vil holde til omkring 15.000 tændinger. Hvor længe er det? Hvis du har brugt din lighter tre gange om dagen, ville de holde i næsten fjorten år.

 


 

Zippo Håndvarmere

 

Er der lighterbenzin på min Håndvarmer fra start?

Nej, håndvarmere leveres uden lighterbenzin. Påfyld venligst lighterbenzin før brug. Vi anbefaler Zippo lighterbenzin for bedste præstation.

 

Hvordan antænder jeg min håndvarmer?

Se evt PDF brugsvejledning til håndvarmer. Tag låget af håndvarmeren og hold baseenheden med den ene hånd og sæt ild til det katalytiske brænder i ca. 15 til 30 sekunder. Hold hænder og tøj væk fra enhver flamme. Efter tændingen er fuldført, påsættes håndvarmerens låg, lad apparatet varme for 1- 2 minutter (IKKE LÆNGERE!) Herefter placeres håndvarmeren forsigtigt i den medfølgende pose. Håndvarmeren skal altid placeres i den medfølgende pose for at forhindre overophedning. Din Zippo håndvarmer vil nu give behagelig varme. Efter tænding vil varmen genereres fra en katalytisk proces uden ild. Når håndvarmeren er antændt er der ingen måde at stoppe opvarmningen. Hvis det er nødvendigt, skal du placere håndvarmer i posen og sted på en brandsikker overflade, indtil brændstoffet er opbrugt, og håndvarmer er kold at røre ved.

 

Jeg har mistet mit påfyldnings bæger, hvor meget brændstof skal jeg fylde på?

Modeller før år 2010 - ca. 12 ml. Modeller senere end år 20110 - ca. 20 ml.

 

Vil brændstoffet fordampe fra min håndvarmer når den ikke er I brug?

Ja. Al lighterbenzin vil fordampe med tiden. Påfyld venligst før du bruger håndvarmeren.

 

Hvor lang brændetid er der ved en påfyldning?

Hvis du fylder påfyldningsbægeret til den nederste linje, vil håndvarmeren holde varme i op til 6 timer. Hvis du fylder påfyldningsbægeret til den øverste linje, vil håndvarmeren holde varmen i op til 12 timer. Det kan dog variere.

 

Skal der bruges sten til min håndvarmer?

Nej, håndvarmer genererer varme, når en ekstern ildkilde anvendes på brænderen for at begynde den katalytiske proces.

 

Skal min håndvarmer bruge ilt for at brænde?

Ja. Zippo håndvarmer kræver ilt til opvarmningsprocessen. Posen regulerer mængden af oxygen. Må ikke bruges uden den medfølgende pose, fordi den kan blive for varm. Opbevarer du din varme håndvarmer i en vindtæt jakke/vante kan det være nødvendigt at tage den ud og lufte den lidt ind i mellem (stadig i posen)

 

Hvordan slukker jeg for håndvarmeren?

Når håndvarmer antændes er der ingen måde at stoppe den på. Hvis det er nødvendigt, skal du placere håndvarmeren på en brandsikker overflade, indtil brændstoffet er opbrugt, og håndvarmeren er kold at røre ved.

 

Min håndvarmer bliver ikke særlig varm – hvad gør jeg?

Tjek brænderen forsigtigt. Det skal passe stramt. Brænderen er måske ikke antændt korrekt. Gentag vejledningen. Sørg for at der er nok lighterbenzin i håndvarmeren. Lighterbenzin vil fordampe, selv når håndvarmer ikke er i brug. Brænderen skal måske udskiftes. Brændere skal udskiftes efter cirka 70 anvendelser.

 

Hvor længe holder burneren?

Brænderens levetid varierer med brugen, men du kan forvente cirka 70 anvendelser.

 


 

Campfire Starter

 

Skal jeg bruge hele pucken på en gang?

Zippo Campfire Starter er fremstillet, så det kan brækkes fra hinanden og bruges til at bygge op til fire lejrbål. Placer den uudnyttede del i en genlukkelig pose til at holde din rygsæk ryddelig.

 

Kan jeg købe dem enkeltvis?

Zippo Campfire Startere er tilgængelig enkeltvis.

 

Emergency Fire starteren ligner en Zippo lighter. Kræver den brændstof? 

Emergency Fire Starteren kan ligne en lighter, men det er det ikke. Fordi den er designet til at arbejde uden lighterbenzin og den er altid klar. Den benytter voksbehandlet Tinder Sticks og  som brændstof. Opbevar den praktisk så du er klar til nødsituationer.

 

Hvordan antænder jeg mit bål med Fire Starter Kit?

Tag en vokset Tinder Stick og udvid den. Du skal have pindebrænde (små, tørre pinde) og andre små stykker træ klar. Drej gjulet i Emegency Fire Starteren så den slår gnister, få gnisterne til at ramme tinder sticken og der vil opstå ild, sørg for at pindebrændet får fat i ilden.